Sadık usta olarak tanınan Sadık Güdek, Çerkezköy’de uzun yıllardır deri sektöründe çalıştıktan sonra 4 yıl önce kendi dükkanını kurdu. Engelli, ayağından sorun yaşayan ve özel ayakkabı kullanan vatandaşlar için ayakkabı üreten Sadık Usta, ayakkabıcılık mesleğinin son durumunu anlattı.
GİT GİDE YOK OLUYOR
Ayaklarından sorunlar yaşayan vatandaşlara 4 yıldır özel üretim ayakkabı yapan Sadık Usta, ayakkabıcılığın seri üretim ucuz ayakkabılar nedeniyle yaşadığı sıkıntıları şöyle aktardı: “Gitgide işlerimiz azalıyor. 2016’ya göre işlerimizin çok kötü olduğu bir sene geçirdik. Git gide yok oluyor artık. Bizim ayakkabı sektöründe suni deri ayakkabılar çıktı. Daha ucuza, deri olmayan ayakkabıları piyasaya sürdüler.”
VATANDAŞ UCUZA YÖNELİYOR
Ucuz malzemelerle üretilen ayakkabıların sağlık sorunlarına davetiye çıkardığını söyleyen Güdek şöyle konuştu: “Bu ayakkabılar zamanla ayakta mantar ve deri hastalıklarına sebep olabiliyor. Bu ürünler aynı zamanda sağlıklı olmadığı gibi rahatsız edici kokulara da sebebiyet veriyor. Bu ayakkabılar çok ucuz olduğu için tamire de eskisi gibi çok gelen olmuyor. Ucuza ayakkabı almak vatandaşa daha cazip geliyor ancak bilinçli vatandaşlarımız kaliteli ayakkabı alıyorlar. Kaliteli ayakkabı alan vatandaş da ayakkabısına önem veriyorlar. Gerçek deriden, kösele ayakkabılar hem koku yapmaz hem de daha uzun yıllar kullanılabilir. Bizim işimiz daha çok bu tür ayakkabılarla.”
“MAĞAZALAR KALİTELİ AYAKKABI SATMALI”
2017 yılının son günlerinde yıl değerlendirmesini ‘Kötü’ olarak yapan Güdek, 2018 yılından beklentisini de şöyle ifade etti: “2018 yılında işlerimizin daha da düşeceğini düşünüyorum. Bizim kullanıcıları bilinçlendirmemiz lazım. Yeni nesil git gide sağlıklı, gerçek deri ve kösele ayakkabıyı unutuyor. Mağazaların vatandaşları bilinçlendirerek kaliteli ayakkabılar satmasını istiyoruz. Ucuza daha fazla ayakkabı satmak yerine kaliteli ayakkabı satmak en doğrusu.”
UCUZ MAL DAHA PAHALI
Vatandaşı bilinçlendirmedikçe el yapımı ayakkabı sektörünün iyi yönde ilerleme kaydedemeyeceğini ifade eden Sadık Usta, düşüncelerini şöyle aktardı: “Vatandaşı bilinçlendirirsek doğru ayakkabıya yönelirler. Vatandaşlarda ‘bir ayakkabıya 200-300 lira verilir mi?’ mantığı ile hareket ediyor. Bilinçli müşteri oluşmasını sağlamamız lazım. Bu açıdan bizde de suç var ki vatandaşımızı yeterince bilinçlendiremiyoruz. Ben, gelen her müşteriye bunları anlatmaya çalışıyorum ancak vatandaşlar biraz da ekonomik sıkıntılardan dolayı ucuza yöneliyor. Hani bir laf vardır ya ‘Ucuz mal alacak kadar zengin değilim’ diye, bu cümle ayakkabı sektörü için çok doğru. Aradaki farkı anlamak için tamamen pamuktan bir çorap ve ucuz çorap kullanılabilir. Aralarındaki fark bir günde anlaşılabilir.”
KÖSELE AYAKKABI UNUTULDU
Özel üretim ayakkabılar yaptığını söyleyen Güdek, vatandaşın ayakkabı kullanımında dikkat etmesi gereken püf noktaları şöyle anlattı: “Engelli vatandaşlara ortopedik ayakkabı yapıyoruz. Özel ölçülerde ayakkabılar yapıyoruz. Aşırı büyük ve küçük olan ayaklara uygun ayakkabılar yapıyoruz. Bunun dışında çocuk ayakkabıları da yapıyoruz. Ayakkabı tamiratı işi çok gelmediği için mecburen çanta, valiz, kemer gibi tamiratları da yapıyoruz. Önceden sadece ayakkabı yapıyorduk, şu an bayan çanta tamiri çoğunlukta.”
“İnsanlar köseleyi unuttular” diyen Güdek, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Yeni nesil kösele ayakkabıyı çok bilmiyor. Sağlık açısından çok faydalı bir ayakkabıdır. Belli bir yaştan sonra ayakta topuk dikeni nasır gibi hastalıklar çıkabiliyor, kösele ayakkabı kullanan vatandaşlarda bu daha az rastladığımız bir durum. Bunun dışında vatandaşların ayakkabı keçelerini her ay değiştirmeleri gerekiyor.”